Hodočašće vjernika Ludbreškog dekanata u kapelu Blažene Djevice Marije u šumi Križančiji

Župa sv. Franje Asiškog Veliki Bukovec i Općina Mali Bukovec organizirala je hodočašće župa Ludbreškog dekanata u kapelu Blažene Djevice Marije, grobnu kapelu grofova Draškovića u šumi Križančiji, sa željom da se obnovi povijesno hodočašće ludbreško kraja u ovu kapelu na blagdan Imena Marijina.

Tim povodom u četvrtak 12. rujna u šatoru ispred kapele, mons. Zlatko Koren, kanonik Prvostolnog Kaptola u Zagrebu predslavio je hodočasničku svetu misu na kojoj se, unatoč kišovitom i hladnom vremenu, okupio veliki broj vjernika. S mons. Korenom suslavili su domaći župnik Josip Vidović, župnik iz Legrada Krunoslav Sajko te umirovljeni svećenici Milan Lončarić i Ivan Peter.

Prije početka misnog slavlja župnik Vidović je ukratko predstavio tradiciju hodočašća u ovu kapelu. „Obitelj Drašković nam velikodušno ustupa ovu kapelu kako bismo ovdje obnovili tradicionalno proštenje i hodočašće. U povijesti je to bila prilika u kojoj je grofovska obitelj na ovom mjestu okupila i počastila stanovnike ovoga kraja, a oni su im uzvraćali molitvom Bogu za njih. Spomenimo i kako je obitelj Drašković doprinijela gospodarskom razvoju ovoga kraja razvijajući cvjećarstvo, preradu drva i drvnu industriju, elektrifikaciju mjesta te da su mnogi mještani radili na njihovom imanju osiguravajući egzistenciju svojim obiteljima.“

Zahvalio je potom župnik organizatorima i inicijatorima obnove ove hodočasničke tradicije na čelu s načelnikom Općine Mali Bukovec, Darkom Markovićem i predsjednikom Općinskog vijeća Zlatkom Golecom koji su nazočili slavlju svete mise s uzvanicima: Snježanom Hunjet izaslanicom potpredsjednika vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Sinišom Šukundom, članom uprave Hrvatske pošte sa suradnicima, gosp. Ivanom Friščićem predsjednikom Udruge dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Grada Zagreba te načelnikom općine Veliki Bukovec Franjom Vrbanićem. Rekao je župnik Vidović kako nas ovdje okuplja zahvalnost ponajprije Blaženoj Djevici Mariji za sve uslišane molitve i zagovore, a potom i zahvalnost našim precima koji su nam ostavili u baštinu domovinu i vjeru.

Mons. Zlatko Koren u svojoj je homiliji podsjetio na kontekst slavlja blagdana Imena Marijina u velikom hodočasničkom nizu hrvatskog naroda koji se rado utječe Marijinu zagovoru. Taj niz započinje blagdanom Gospe od Anđela 2. kolovoza te mnoštvom Marijinih blagdana i spomendana završava Gospom Žalosnom 15. rujna. „To je jedan poseban hrvatski hodočasnički mjesec koji okuplja brojne hodočasnike i koji obnavlja našu zagledanost s Marijom prema Isusu Kristu jedinom spasitelju svijeta.“

Upozorio je propovjednik da vjernici nikada ne bi trebali reći ‘ništa se ne može promijeniti’ i ‘ništa se ne isplati’ jer s takvim stavom dogodit će se veliko ništa. Vjernici su ti koji hodajući uz Mariju, hodočasteći u njezina svetišta, moleći njezin zagovor, slaveći njezine blagdane obnavljaju svoju svakodnevicu. Marijini nas blagdani i svetišta, kazao je mons. Koren, „uvijek iznova uče da na svijetu ne postoji veća ljubav od majčine, uče nas ljepoti oprosta i kajanja, uče nas pravednosti i poštenju. Dok smo oni koji slave Marijine blagdane, dok smo zagledan u njezin sveti lik, valja nam uvijek iznova osjetiti ono što su naši pređi živjeli i ostvarili. Zato mi je posebno lijepo da jednu drevnu tradiciju koja je ovdje postojala, vi danas želite oživjeti jer znadete da svatko od nas hodi koracima svojih predaka i potrebno je u zahvalnosti promatrati sve ono što je netko činio i učinio za naše dobro.“

Potaknuo je nadalje vjernike da uvijek iznova obnavljaju pobožnost Mariji koja je majka i čini ono što majke čine: zagovara, liječi, tješi. U toj vjeri molimo Mariju, Kraljicu mira za zagovor i pomoć u teškim vremenima nemira i rata koje živi današnji svijet, ali ne samo u narodima i zemljama, nego u ljudskim srcima, zaključio je homiliju mons. Zlatko, upozorivši da nam nedostaje spokoja i vedrine jer nam nedostaje temeljnog reda i zdravog poretka među vrednotama i stvarima.

Na kraju misnog slavlja župnik Josip Vidović zahvalio je još jednom svim hodočasnicima na podršci obnove ovog hodočašća, župnom zbor na predvođenju molitve prije mise i animiranju misnog slavlja sviranjem i pjesmom te svim organizatorima koji su žrtvovali vrijeme u pripremi misnog slavlja i zajedničkog domjenka nakon mise.

Kapela se na ovom mjestu prvi puta spominje 1671. kao drvena kapela izgrađena uz lugarnicu obitelji Drašković. U spomen na veliku pobjedu kršćanske vojske nad Turcima kod Beča 1683. kapela je dobila titular Imena Marijina. Današnja kapela u obliku grčkoga križa sagrađena je 1733. godine i trenutno je u fazi obnove. Kapela je danas u privatnom vlasništvu obitelji Drašković te je kao i dvorac Veliki Bukovec 1990. godine vraćena u posjed grofu Karlu Draškoviću koji s obitelji živi u Gussingu (Gradišće) na imanju svojih roditelja, a prema njegovoj inicijativi i uz podršku bivšeg župnika Stjepana Šoštarića zemaljski ostaci njegovih predaka preneseni su u župnu crkvu u Velikom Bukovcu kao i vrijedni inventar kapele među kojim se ističe glavni oltar, kip Imena Marijina s tabernakulom.

Anita Treščec
Izvor: Varaždinska biskupija